Print
Email Share on Facebook Share on Twitter Share on Twitter
19/06/2017

Izložba "Arheološki nalazi iz Njemačke" u Kuslevovoj kući

Izložba "Arheološki nalazi iz Njemačke" biće otvorena u utorak 20. juna u 20 časova u Kuslevovoj kući u Podgorici, ul. Vuka Karadžića br.8.

Ova izložba je rezultat saradnje JU Muzeji i galerije Podgorice i Deutsches Archaologisches Instituta iz Berlina.

Prisutnima će se na otvaranju obratiti Ambasador Njemačke u Crnoj Gori gospodin Hans Gunther Mattern, direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Sead Đokaj i autor izlože Prof. dr Svend Hansen, Prvi direktor EA DAI.

Njemačka arheologija ime veoma dugu i prepoznatljivu tradiciju. Svima su poznata otkrića Heinricha Schliemanna na Hissarliku i u Mikeni.  Istraživač grčke antike, Joachim Jochen Winckelmann slavi se kao osnivač evropske klasične arheologije, a o doprinosu njemačkih arheologa istraživanjima starih kultura  Egipta, Mesopotamije i Anadolije da i ne govorimo. No, neobična je činjenica da se u svijetu mnogo više zna o ovim i drugim otkrićima koja su njemački arheolozi obavili izvan svoje zemlje, nego o istraživanjima u samoj Njemačkoj.

Izložba „Arheološki nalazi iz Njemačke“ osmišljena je upravo sa ciljem da se ispravi, ili barem umanji ovaj nedostatak. Na 45 visoko kvalitetnih fotografija sa pratećim tekstovima predstavljeni su odabrani nalazi iz različitih dijelova Njemačke.

Svaki od njih je vrhunski eksponat, toliko vrijedan da se u originalu ne može iznijeti iz matičnog muzeja. Odabir nalaza i koncepciju izložbe napravio je prof. dr. Svend Hansen, prvi direktor Evroazijskog odjeljenja Njemačkog arheološkog instituta.  Izložba je tek otpočela svoj pohod, a do sada je predstavljena u Azerbejdžanu, Bosni  i Hercegovini, Čileu, Kolumbiji, Moldaviji i Rumuniji.

Izložba će biti otvorena od 10-14 sati svakog radnog dana.

JU MUZEJI I GALERIJE