Print
Email Share on Facebook Share on Twitter Share on Twitter
17/02/2017

KONCERT Marko Simović (violina) i Amir Džaković (klavir)

U poneđeljak 20. februara 2017. godine, sa početkom u 19h na sceni KIC-a “Malesija” u  Tuzima nastupiće Marko Simović (violina) i Amir Džaković (klavir). Na ovom jedinstvenom koncertu klasične muzike publika će imati priliku da uživa u sljedećem programu:

 

M.Ravel - Tzigane

E.Chauson - Poema

L.Van Beethoven - Sonata No. 7 

 

Amir Džaković rođen 1985. godine. Srednju muzičku školu završio je u Skadru, tokom koje je redovno pohađao časove kod pijanistkinje i pedagog Muzicke Akademije u Tirani Anite Tartari. 2007. godine diplomirao je u klasi red. profesora Vladimira Bočkarjova, te je u periodu od 2008. do 2009. godine redovno pohađao časove sa beogradskim pijanistom Aleksandrom Serdarem. 2012. magistrirao je u Lemmensinstituut-u [Belgija – Leuven] u klasi američkog pijanista Alan-a Weiss-a. Tokom i nakon studija učestvovao je na brojnim takmičenjima, od kojih se izdvajaju sljedeće nagrade: druga nagrada „EPTA“ – Tirana 2002; druga nagrada „EPTA“, Tirana 2003; prva nagrada na „International Competition“, Priština 2003; prva nagrada „Republičko Takmičenje“, Cetinje 2004. Učesnik je brojnih festivala, poput: „Chopin“ Festival Tirana – Albanija 2003, 2004, 2007; Festival „Ultra Padum“ Pavia – Italija; Festival „Grad Teatar“ Budva – Crna Gora 2007; Festival „Flute Sounds“ Priština – Kosovo 2011.; koncertna sezona Univerziteta Umjetnosti u Tirani 2013; “Pianodrom Festival” – 2013 u Tirani; Ciklus “Mladi Crnogorski Pijanisti” 2014; 2015. godine je nastupao kao solista sa Radio Simfonijskim Orkestrom Albanije 2015, a 2016 je nastupao sa mladim orkestrom Albanije i Crne Gore. Tokom studija, bio je polaznik kurseva kod profesoria Natalia Trull, Norma Ficher i Frederic Rzewski. Trenutno je na Doktorskim studijama u Beogradu u klasi Profesora Aleksandra Serdara

 

Marko Simović je član Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi Romana Simovića, a magistrirao na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod profesora kao što su: Emil Kamilarov, Dina Šnajderman, Irina Jašvili, Sergej Kravčenko, Aleksandar Ostrovki. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Njemačkoj i Belgiji. Ostvario je saradnju sa renomiranim gudačkim kvartetom “Rubicon”, pijanistima Nikolom Vučkovićem, Tatjanom Prelević, Bojanom Martinovićem, violinistima Miranom Begićem, Romanom Simovićem, Sergejem Smbatijanom, orkestrom “Camerata Akademika” i drugima. Sa gitaristom Goranom Perišićem je osnovao duo “MarGo” 2007. godine. Od 2012. je član trija “Triangulum” u čijem sastavu sviraju oboistkinja Nadica Ristić Simović i pijanista Davor Novak. Pored toga, aktivno se bavi pedagoškim radom, kao profesor violine u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”. Bio je povremeno angažovan kao menadžer festivalskih orkestara: Kotor Art, AMA Perast, Nikšić Guitar Festival, Grad Teatar Budva, a u periodu od 2005-2011, i u organizaciji muzičkog programa u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju. Član je Udruženja kompozitora Crne Gore i koncert-majstor festivalskog orkestra ,,Operosa“ i kamernog orkestra Ljetnjeg kampa za kamernu muziku/Montenegro Summer Camp for Chamber Music. 

KIC "MALESIJA"