Print
Email Share on Facebook Share on Twitter Share on Twitter
12/07/2017

Povodom predstojećeg Foruma gradonačelnika pokrenut sajt www.forum16plus1.com

Glavni grad je pokrenio sajt www.forum16plus1.com, portal koji će pratiti sve aktivnosti vezane za Drugi Forum gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i NR Kine koji se održava u septembru ove godine i čiji je domaćin Glavni grad.

Forum gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i NR Kine je događaj koji će okupiti gradonačelnike glavnih gradova država u okviru mehanizma 16+1, inicijative za unapređenje saradnje između NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE). Prvi Forum je održan u Sofiji, Bugarska, u septembru prošle godine.

Sama činjenica da je Podgorica izabrana za domaćina Drugog Foruma, odmah poslije Sofije, govori o spremnosti Glavnog grada da organizuje jedan ovako značajan događaj. Na čelu organizacionog tima skupa koji će biti jedan od najvećih međunarodnih događaja koji će biti održan u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. U organizaciji intezivno učestvuje i Vlada Crne Gore, jer je u pitanju događaj koji će imati višestruke koristi za Glavni grad i Crnu Goru.

Forum gradonačelnika glavnih gradova država CEE je i jedan od mehanizama za učvršćivanje ekonomske saradnje. To će biti i odlična prilika za promociju naših razvojnih potencijala, kao i razmjenu iskustava u oblasti poljoprivrede, turizma, industrijske proizvodnje – prerade, energetike, obrazovanja i saobraćajne, odnosno komunalne infrastrukture.

Podsjećamo da je inicijativa o saradnji NR Kine i zemalja CEE definisana u Poljskoj 2012. godine kroz “12 mjera za unapređenje saradnje izmedju NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE)”, kada je objavljen paket mjera za jačanje saradnje. Među mjerama je kreditna linija od 10 milijardi dolara.

U države CEE, pored Crne Gore, spadaju Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Litvanija, Estonija, Letonija, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Albanija.

 

PG BIRO