Print
Email Share on Facebook Share on Twitter Share on Twitter
11/08/2017

Stijepović na Konferenciji glavnih gradova Zapadnog Balkana u Sarajevu

Podgorica je moderan evropski grad koji se svakim danom razvija i raste i ono što smatram našim najvećim kapitalom i najvećom snagom na putu razvoja Podgorice jesu naši građani, odnosno naša multikulturalnost, multinacionalnost i multireligioznost istakao je Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović na Konferenciji pod nazivom "Glavni gradovi kao generatori procesa razvoja" koja se održava u Sarajevu.

On je naglasio da Podgorica kao administrativni, privredni, poslovni, univerzitetski, politički, kulturni i sportski centar države, glavni grad Crne Gore bilježi stalan porast stanovništva, što uslovljava potrebu za velikim ulaganjima u razvoj infrastrukture i novim održivim rješenjima kojima Podgorica dobija vizuelni i kvalitativni preobražaj u moderan “grad u pokretu”, sposoban da  apsorbuje migracione pritiske. 

U prilog tome govori i podatak da je, u mandatu aktuelne gradske uprave, za nepune tri godine,vrijednost investicija prešla 260 miliona eura. Radi se o projektima koji su realizovani, u toku su, ili će se započeti do kraja mandata. 

"Snažnim ulaganjem u razvoj infrastrukture, saobraćajne i komunalne, stvaramo uslove za realizaciju javno privatnih partnerstava i razvoj malih i srednjih preduzeća kao generatora privrednog razvoja. Urbani identitet Podgorice ubrzano mijenjamo izgradnjom i rekonstrukcijom saobraćajne infrastrukture: novih saobraćajnica, ulica,trgova, te obnovom i čuvanjem kulturne i prirodne baštine" naglasio je Stijepović.

Govoreći o kapitalnim projektima u Podgorici gradonačelnik Stijepović je kolege iz regiona upoznao da su u toku tehničke i finansijske pripreme za izgradnju jugozapadnog dijela obilaznice koja će koštati oko 20 miliona eura, Donjogoričkog bulevara vrijednog 10 milona eura i novog sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa spalionicom mulja i kolektorskom mrežom, procijenjene vrijednosti oko 50 miliona eura. 

" U narednom periodu Podgoricu ćemo još više pozicionirati kao otvoren grad koji će stvarati poslovni ambijent, privlačan za strani kapital, za ljude koji imaju kreativne ideje da u saradnji sa gradskom upravom doprinesu razvoju Podgorice" zaključio je Stijepović.

Konrerencija glavnih gradova Zapadnog Balkana je izuzetno važan skup koji ima za cilj jačanje saradnje i koordinacije glavnih gradova koji imaju sve važniju ulogu u razvoju država. Na konferenciji su govorili i predstavnici gradova Ljubljane, Zagreba, Tirane, Beograda i Grada Istanbula koji su na kraju skupa potpisali izjavu o zajedničkom djelovanju, iznalaženju rješenja i razmjeni iskustava glavnih gradova regiona.

PG BIRO