Print
Email Share on Facebook Share on Twitter Share on Twitter
03/08/2017

Više od miliona eura za opremu vatrogascima, zbog nadljudskih napora dodatne nagrade, u Podgoricu stižu tri ekipe sa sjevera

Glavni grad je u Službu zaštite uložio preko milion eura samo u posljednje dvije godine, istaknuto je danas prilikom posjete gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića Službi zaštite na čelu sa komandirom Andrijom Čađenovićem. „Nabavili smo, početkom godine, dva nova specijalizovana vozila, renomiranih njemačkih proizvođača, vrijedna oko pola miliona eura, čime smo modernizovali vozni park, a do kraja godine nabavićemo i njasavremeniju vatrogasnu opremu za sve pripadnike službe,  čime ćemo u velikoj mjeri podići nivo opremljenosti, a samim tim i efikasnosti Službe zaštite“ rekao je gradonačenik Stijepović obilazeći Vatrogasni dom i dodao da se podrška Glavnog grada vatrogascima ogleda i na polju usavršavanja pripadnika Službe zaštite kroz različite treninge i obuke, i komunikaciju sa kolegama iz regiona i šire.

Zahvaljujući se na kontinuiranoj podršci koju Glavni grad pruža Službi zaštite, kao i gradonačelniku lično koji je, po riječima Čađenovića, bio sa njima u svim većim kritičnim situacijama, komandir Službe zaštite je naglasio da oprema koja je nabavljena služi za najkomplikovanije i najrizičnije akcije svih tipova, dakle ne samo u gašenju požara, već i za spašavanje povrijeđenih i vađenje unesrećenih iz saobraćajnih incidenata, kao i savremena oprema za otvaranje blind vrata.

Čađenović je posebno istakao nabavku odijela, odnosno uniformi za prilaz vatri, ukupno 72 komada, vrjednosti od 1300 eura po odijelu.

„Prvi kontigent od 20 odijela već stigao, a očekuje se isporuka još 52 uniforme tako da će do kraja ljeta kompletan operativni sastav Službe zaštite biti opremljen najsavremenijim odijelima za prilaz vatri. To su odijela koju stižu iz Beča i koja štite naše vatrogasce pri najkomplikovanijim i najrizičnijim akcijama gašenja požara u zatvorenom prostoru da oni mogu djelovati bezbjedno na veoma visokim temrperaturama, blizu 800 stepeni“ naglasio je Čađenović.

Kako se očekuje novi toplotni talas i pojačan sjeverni vjetar, Služba zaštite će u narednom periodu biti pojačana sa tri posade sa Sjevera Crne Gore čiji se dolazak očekuje danas i dvije posade Vojske Crne Gore koji su od prvog dana stavljeni na raspolaganje.

„Služba zaštite je iskoristila jedan kratak predah od nekoliko dana kada je bio smanjem obim požara tako da smo uspjeli da konsolidujemo svoje redove i odmorimo ljudstvo, prekontrolišemo opremu i servisiramo vozila, tako da ovaj sljedeći toplotni udar i pojačan sjeverni vjetar koji se očekuje na teritoriji Glavnog grada dočekujemo spremno“ zaključio je Čađenović.

Gradonačelnik Stijepović je iskoristio priliku da se u ime građana Podgorice, uprave Glavnog grada i svoje lično ime zahvalio pripadnicima Službe na svemu što su uradili u dosadašnjem dijelu požarne sezone i iskaže poštovanje i divljenje zato što su se tako predano, profesionalno, hrabro i odlučno se borili protiv vatrene stihije, posebno u julu koji je bio rekordan po broju požara, preko 1000,  uz visoke temperature i nekoliko dana jakog sjevernog vjetra.

„Radilo se o požarima na nepristupačnim terenima, i sve je to otežavalo njihove akcije i iziskivalo veće napore da se lokalizuju i ugase požari u čemu su, naši pripadnici Službe i uspjeli. Lično sam bio svjedok  u nekoliko navrata sa koliko požrtvovanja, predanosti i posvećenosti naši pripadnici službe zaštite ulaze u te akcije, vidio sam koliko je to jedan naporan i težak zadatak boriti se sa vatrenom stihijom  gdje nijednog trenutka nijesu vodili računa o sebi i svom zdravlju,  samo da lokalizuju požare“.

Zbog svega ovoga, gradonačenik Podgorice je vatrogascima prenio odluku uprave Glavnog grada da, nakon požarne sezone,  dodatno finansijski nagradi sve pripadnike Službe zaštite.

Izjavu Gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića možete pogledati na sljedećem linku: https://youtu.be/6TcW1YRdprc

Izjavu Komandira Službe zaštite Andrije Čađenovića možete pogledati na sljedećem linkuhttps://youtu.be/2oCVf3Qgul4

 PG BIRO